Kórházaknak segít az E.ON

2004. május 20.

Ingyenes energiaauditot, azaz átvilágítást készít a szolnoki, a soproni és a siófoki kórháznak az E.On Hungária Rt. - jelentette be az Industria ipari vásáron tartott tegnapi sajtótájékoztatón Bakács István, a társaság igazgatóságának tagja.

Emlékeztetett, hogy az uniós energiapolitikai direktíváknak megfelelõen július 1-jével valamennyi nem lakossági fogyasztó számára megnyílik az árampiac, amely lehetõvé teszi a közintézményeknek is, hogy piaci alapon szerezzék be a mûködésükhöz szükséges energiát.
Az energiaaudit közvetlen célja, hogy minél több részletes gazdasági és mûszaki javaslatot tegyen az energiaköltségek csökkentésére. Közvetett céljai között említette Bakács István, hogy az átvilágítás eredményeként az intézmények költségvetésének tervezéséhez segítséget nyújtson.
A sajtótájékoztatón Konrad Kreuzer, az E.On Hungária Rt. elnöke elmondta, tavaly közel 14 milliárd forintos adózás elõtti eredményt értek el, ami uniós összehasonlításban még javítható. Kitért rá, hogy a privatizáció óta a német energiaipari csoport jelentõs beruházásokat hajtott végre. Hozzátette, a nemrég bejelentett 250 millió eurós tõkeemelés azt jelzi, az E.On továbbra is bízik Magyarországban, és biztatónak tartja az itteni üzleti kilátásokat.
Az E.On Hungária Rt.-nek 2,9 millió áram- és gázfogyasztó ügyfele van, tavaly 15 369 gigawattórányi villamos energiát és 858 millió köbméternyi földgázt értékesített. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az energiaipari infrastruktúra további fejlesztésekre szorul, ehhez azonban olyan szabályozásra van szükség, amely további befektetésre ösztönzi a szereplõket.
Úgy fogalmazott, egyezséget ajánlanak a kormánynak, amelyben megállapodásra kell jutni a tekintetben, hogy milyen technológiai szintet kívánunk elérni, illetve hogy ehhez milyen fejlesztésekre, azokhoz milyen forrásokra van szükség. Ezt követõen a hálózati árszabályozásban érvényt kell szerezni ennek.