Megszületett az E.ON EnergiaKözösségek verseny végeredménye

Jun 28, 2017

Lezárult a háztartások közösségei számára, az E.ON csoport támogatásával indított 2016/17-es energiatakarékossági verseny. A program célja volt, hogy növelje a családok, háztartások energiahatékonyságát, és népszerűsítse, terjessze a klímabarát, karbon-szegény életmódot. A kampány keretében indított versennyel a szervezők arra mutattak rá: csupán viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát – ezáltal pénzt – tudunk megtakarítani, továbbá, hogy a klímabarát életmód mindenki számára megvalósítható, közösséget építő lehet.

A verseny hat hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kellett olvasniuk és az online kalkulátorban feljegyezniük fogyasztásaikat (áram-, gáz-, egyéb fűtőanyag és vízfogyasztás). Emellett kreatív feladatok megoldására is vállalkoztak: először felmérték energiahasználati adottságaikat és szokásaikat, háztartásra és közösségre szabott megtakarítási tervet készítettek, majd húsvéti energiaböjtöt illetve klímabarát locsoló bulit terveztek, átgondolták közlekedési szokásaikat, végül pedig mások meggyőzésére készítettek kisfilmet, társasjátékot, írtak dalt vagy verset.

A legjobban szereplő és legtöbbet megtakarító közösségek június 10-én beszámoltak eredményeikről, valamint értékes nyereményeket vehettek át, amelyek tovább segítenek nekik a klímabarát, zöld életmód megvalósításában. A győztes Kerasz Khetane közösség tagjai 27% energiát takarítottak meg előző évi fogyasztásukhoz képest, a 2. helyezett Efalu csapat 20,4%-ot, a 3. helyezett Dél-Békési Energiamentők pedig 14,7%-ot.

A megtakarítási program részeként a szervezők arra is ügyeltek, hogy a lebonyolítás is minél kisebb lábnyomot hagyjon. Ennek megfelelően minden kapcsolódó rendezvény szervezésekor figyeltek arra, hogy az klímabarát és zöld legyen, valamint karbon-lábnyomukat is kiszámolták. A karbon-lábnyomot a résztvevő közösségek tagjai közt szétosztott több mint 100 őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálják.

A rendezvényen elhangzott előadások, a legjobban szereplő közösségek beszámolója, valamint a kreatív feladatok részeként készült legjobb versenyművek, játékok a www.energiakozossegek.hu honlapon elérhetőek.