Döntőben a legjobb magyar fenntarthatósági pályázatok – közönségszavazási szakaszba lépett az Energy Globe Magyarország díjért folyó fenntarthatósági verseny

2017.01.25.

A győzteseket a március 7-i díjátadó gálán ismerheti meg a közönség

Lezáró szakaszhoz érkezett a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyik legrangosabb nemzetközi eseményének magyarországi versenye. Mától a közönség három héten át szavazhat a meghirdetett három ka-tegória jelöltjeire.

Közel száz minősített pályamű érkezett a nemzetközi Energy Globe díj ma-gyarországi versenyére. A 2016-ban Magyarországra is kiterjesztett verse-nyen az energiahatékonysági és fenntarthatósági projektek három tárgykör-ben pályázhattak: vállalati, önkormányzati és a jövő generáció szemlélet-formálását célzó kategóriákban.

A beérkező pályaműveket a nemzetközi Energy Globe Award szakértői köre tekintette át először, Matthias Schmuderer, a müncheni Enerbasics energeti-kai és környezettechnológiai tanácsadó cég vezetője irányításával. Ezt köve-tően a független, elismert hazai szaktekintélyekből álló bíráló bizottság ki-választotta azt a 3-3-3 döntős pályázót, akik közül már a közönség döntheti el, hogy melyik újító ötlet legyen a kategória győztese, és ki képviselje ha-zánkat a nemzetközi döntőben.

A vállalati és a jövő generációs kategóriákban a legtöbb szavazatot elnyerő pályázat 3-3 millió forint értékű projekttámogatást, az önkormányzati kate-gória legjobbja pedig egy zöld koncepciójú, okos játszóteret nyerhet. A kö-zönségszavazók is díjazottak: közöttük elektromos robogót és okos telefo-nokat sorsolnak ki a szervezők.

A leginnovatívabb hazai fenntarthatósági projektek

A szavazásra jelölt projektek kategóriánként:

I. Vállalati kategória

• a LIDL egy komplex energiahatékonysági felújításon átesett és ho-lisztikus fenntarthatósági szempontok szerint létrehozott telephelye,
  • keringtetett vízzel hűtött, mind öntözési, mind vezérlési szempontból teljesen új elveken működő tetőhűtési megoldás, a WaterFilm Technology™,
  • a Felelős Gasztrohős fenntartható étteremminősítési programja

II. Önkormányzati kategória

• a visontai Szent-Györgyi Albert Általános Iskola venyigéből nyert biomasszán alapuló, egyedi fűtésrekonstrukciója,
  • a teljes kaposvári autóflotta biogáz-üzeműre való átalakításának pro-jektje,
  • Vác önkormányzata által kezdeményezett változatos, átfogó környe-zetvédelmi programsorozat.

III. Jövő generációja kategória

• Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli erdei iskolájának öko-oktatási központ-tá fejlesztése,
  • a Szent Miklós Görögkatolikus Iskola többek közt napelemes méz-pergető fejlesztést is magában foglaló, Aranynektár nevű fenntartha-tó iskolai méhészeti programja,
  • a Fényközösségek Nonprofit Kft. Energy Factory nevű fenntartható-sági vetélkedője.

„A párizsi egyezmény szellemiségében kiemelt szempont volt számunkra azon projektek kiválasztása, amelyek megoldási lehetőséget kínálnak az ég-hajlatváltozás globális kihívására. Külön örültem annak, hogy helyi, magyar megoldásokkal is találkoztunk, amelyek egy-egy jó ötlettel valóban hatéko-nyan hozzájárulnak a fenntarthatóbb mindennapokhoz – mondta el Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a bíráló bizottság elnöke a közönségszavazásra jelölt pályázatokról.

A pályaműveket a díj honlapján, a www. energy-globe.hu/kozonsegszavazas oldalon részletesen is megtekinthetik a szavazók. Mind a díjazottakat, mind a szavazókat megillető nyereményeket a március 7-i nagyszabású, a pályázókat bemutató, valamint a fenntarthatóság és az energiahatékonyság témakörét bemutató műsoros gálán adják majd át a Várkert Bazárban.